dimarts, 28 de gener del 2014

calendari. Dosis projectes gràfics


Vivim en un món absurd. Veritat irrebatible.
En voleu exemples?
En un món on la gent passa gana però es llencen tones de menjar, mentre a Filipines el tifó Yolanda causava més de 10.000 víctimes al novembre passat, es pagaven 142,4 milions d'euros en una subhasta per un tríptic de Francis Bacon. Hi ha millor definició de l'absurd?
Però l'home -ho deia Albert Camus al seu Mite de Sísif-, malgrat ser incapaç d'entendre el món, ha d'enfrontar-se en tot moment a aquesta incomprensió. En altres paraules: si el món és il·lògic i insensat, no deixarà de ser-ho perquè nosaltres vulguem ocultar-ho; l'absurd ens planta cara i li hem d'aguantar la mirada...!
Per aquesta raó des de Dosis hem dedicat aquest any el calendari a l'absurd. I la veritat és que no ens ha costat gaire, ni per tarannà ni per tradició, perquè a Catalunya hem tingut veritables mestres en la matèria: Salvador Dalí i l'absurd del subconscient; la Colla de Sabadell, amb el seu humor gratuït i corrosiu; Joan Brossa i els seus poemes visual, o Manuel de Pedrolo, amb l'obra Homes i No, entre d'altres. En definitiva, ens sentim hereus d'aquesta tradició i hem volgut aportar-hi el nostre humil granet de sorra.
Aquest any, el calendari conté 53 poemes visuals -podríem fer servir aquest terme- un per a cada setmana, en què ens hem permès tallar el fil que uneix significant i significat, per després tornar-lo enganxar fent-hi un petit nus d'humor fonètic absurd. I ho hem de reconèixer, el resultat no sempre ha està a l'altura dels nostres propòsits [...], però hem de dir que, en general, les combinacions mot-il·lustració que us oferim han provocat reaccions que anaven des del somriure quasi imperceptible a la hilaritat desbocada, passant -això sí- per la ganyota de despaprovació o la mirada d'estranyesa.

Que gaudiu de la desraó!

Feliç 2014!
(pròleg de Josep Solà, Pitu)


detalls del calendari de Dosis Projectes Gràfics 2014